četvrtak, 21. lipnja 2012.

Koluna na otvaranju Omiškog festivala



FDK OmišPobijedili 'Kožino' i 'Pižolot'
Piše: Ivica Radić / Slobodna Dalmacija

Muške klape "Kožino" iz Zadra i "Pižolot" iz Zagreba pobjednice su Večeri debitanata 46. festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012. koja je po dvanaesti put zaredom održana u Bolu.

Tako je odlučilo stručno povjerenstvo, a pobjednici Bola stekli su pravo nastupa na izlućnoj večeri ovogodišnjega omiškog festivala dalmatinskih klapa.

Stručno povjerenstvo nije dodijelilo nagradu u konkurenciji ženskih klapa, a klapi "Koluna" iz Komiže uručena je pozivnica, zbog njihovih zasluga za razvoj klapskog pjevanja, za nastup na Omiškom festivalu izvan konkurencije.

Najstariji član te klape ima 76, a najmlađi blizu 70 godina, pjevaju spontano, po sluhu i bez voditelja.

"Kožino", čiji je voditelj Ante Rados, pobijedio je s pjesmama "Lipa li si, Mare moja" i "Oj. slaviću" dok se "Pižolot" na pobjedničko postolje popeo s pjesmama "Da san se molijo" i "Ja vilu vilujem", a vodi ih Željka Vojvoda.

Na večeri debitanata nastupilo je 11 klapa, 4 ženske i 7 muških.

Osim dvije nagrađene i jedne s pozivnicom, nastupile su muške klape "Krš" iz Mostara, "Neum" iz istoimenog grada, "Podvorje" iz Kaštel Sućurca i "Akuža" iz Splita te ženske klape "Škerac" iz Korčule, "Kapric" iz Dikla pokraj Zadra, "Narenta" iz Mostara i "Trebižat" iz istoimenog mjesta blizu Čapljine.

Na početku je svima riječi dobrodošlice, u ime pokrovitelje općine Bol, uputio njezin načelnik Tihomir Marinković dok je ravnatelj omiškog festivala Dražan Mladin kazao kako Bol ima ljepotu, dušu i specifičnost, a to je ono što traži klapska pjesma.

Nema komentara:

Objavi komentar